Moren røyker under svangerskapet – sånn reagerer det ufødte barnet i magen

Ved hjelp av en ny teknologi i ultralyd kan man se klare, 4D bilder av babyen i magen som viser hvordan røyking påvirker fosteret. Noen forskere ved Lancaster og Durhamns University har gjort en undersøkelse på forskjellen mellom barn som har mødre som ikke røyker, og vice-versa.

Studien bestod av 20 kvinner, hvorav fire av dem røykte i gjennomsnitt 14 sigaretter om dagen, og 16 av dem hadde ikke røyket i det hele tatt. Hver kvinne gjorde fire ultralyd i løpet av 3 måneder, og resultatene er sjokkerende!

Du kan se hvordan barnet til de som røyker er irritert og stressa. De flyttet på seg mer og gjør grimase-lignende ansiktsuttrykk. Legene har også uttalt at deres sentrale nervesystem ikke blir utviklet i samme tempo som barn av ikke-røykere.

Andre effekter som røyking under svangerskapet kan føre til en økt risiko for å føde for tidlig, det forårsaker lav fødselsvekt, forårsaker skade på vev i både hjernen og lungene, og hindrer at barnet får nok oksygen.

Heldigvis ble barna i studien friske, men det er så viktig å spre det forskerne har konkludert med. Se videoen nedenfor og husk å del dette for å advare andre mødre om risikoen ved å røyke under svangerskapet.

Relaterte innlegg