Moren gir det perfekte svaret da hun ble spurt hva et forkle ble brukt til.

Kjenner du til historien bak forkleet? For de aller fleste nå til dags, er det noe man bruker både på kjøkkenet og på jobb. Men veldig få vet hva det ble brukt til i gamle dager.

Forkleet var mer viktig før, faktisk viktigere enn du kan forestille deg. Barn som vokser opp i dag vet nesten ikke hva det er.

Fordelen med forkle var å beskytte kjolen under, fordi hun hadde bare noen få. Det var lettere å vaske forklær enn kjoler, og de var billigere. Men samtidig ble det brukt til så mangt, det fungerte like godt som en gryteklut for å fjerne varme kokekar fra ovnen.

Det ble brukt til å tørke barnetårer, og noen ganger ble det også brukt til å rense øret.

Fra hønsehuset ble forkleet brukt til å frakte egg.

Når selskapet kom, var forklær det ideelle gjemmestedet for sjenerte barn. Og når det var kaldt, pakket bestemor det rundt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De store gamle forkleene tørket mang en svett panne, bøyd over den varme vedovnen og på kjøkkenet.

Opptenningsved ble brakt inn på kjøkkenet i forkleet.

Fra hagen kunne det frakte alle slags grønnsaker. Om høsten ble forkleet brukt til å samle epler som hadde falt fra trærne.

Når uventet selskap kom på besøk, var det overraskende hvor mange møbler som det gamle forkleet kunne tørke støv av i løpet av sekunder.

Når middagen var ferdig, gikk bestemor ut på verandaen, vinket med forkleet, og alle visste at det var på tide å komme inn til middag.

Det vil ta lang tid før noen finner opp noe som vil erstatte det “gammeldagse” forkleet, som var brukt til så mange formål.

Hvis du husker dette, del det gjerne med dine venner.

Total
232
Shares
232 Del på Facebook
Relaterte innlegg