De så et stort blått hull i havet. Men bildene de tok har forbløffet en hel verden

Det er ikke til å legge skjul på – naturen og undervannslivet på planeten vår er helt fantastisk. Men de fantastiske bildene som ble tatt i korallrevet utenfor Belize har jeg aldri sett makan på.

Bli med 124 meter under vannoverlaten, til “The Great Blue”:

Great Blue Hole er et undersjøisk synkehull. Det sirkulære hullet har en diameter på ca 300 meter, og er skjermet fra det enorme havet som er omkranset i korallrev.

bilde1

Naturfenomenet ligget i det karibiske hav, rundt 10 mil utenfor Belize City, en by med omtrent 65 000 innbyggere.

bilde2

Fantastiske bilder tatt fra verdensrommet. The Great Blue Hole er synlig, men kun som en liten prikk her.

bilde3

Blue Hole er et dypt hull i grunne havområder. Det ble dannet en gang i istiden, når havnivået i området var lavere enn det er i dag, og hullet vi ser i dag var det gang mulig å gå på.

Når regnvann gjennom tusener av år oppløste kalken på havbunnen, ble det dannet tunneler og huler, som deretter dannet forsenkninger (Dolines). Når havnivået steg igjen, ble “Dolines” fylt med sjøvann igjen, og det store blå hullet ble til.

bilde4

Stedet blir ofte besøkt av profesjonelle dykkere, blant annet har den legendariske pionéren Jacques Cousteau dykket her. Han utforsket hullet i 1971, og anbefalte stedet som ett av verdens beste dykkesteder.

bilde5

bilde6

Se på korallen som er omkranset av det krystallklare blå havet.

bilde7

I hullet lever det en rekke fiskearter. Karibisk revhai, hammerhai og oksehai har blitt sett svømmende i hullet. Oksehaien er en av verdens mest aggresive haiarter.

bilde8

Sugen på et besøk? Vanligvis er det dagsturer til Great Blue Hole fra turistbyene på kysten av Belize. For en opplevelse det hadde vært!

bilde10
Bildekilde

Likte du dette?

Total
61
Shares
61 Del på Facebook
Relaterte innlegg