Leger anbefaler foreldre å ta vare på barnas tenner. Jeg ble sjokkert når jeg fant ut hvorfor…

Det er en stor milepæl for et barn å miste den første tannen. Men det mange ikke vet er at det også kan være livreddende.

Hvorfor?

En studie fra 2003 ledet av Dr. Songtao Shi i National Institute of Dental and Craniofacial Research oppdaget at babytenner inneholder ett til to dusin verdifulle stamceller. Disse kan brukes senere i livet til å behandle en rekke sykdommer. Forskere har undersøkt hvordan stamceller kan brukes i hjernen, bukspyttkjertelen, hjertet og andre organer for å behandle skader forårsaket av ulike sykdommer. Studien ble gjort på barn fra sju til åtte år, og resultatet sjokkerer.

Hvordan det fungerer

Stamcellene ble funnet i tennene, som de fant ut hadde sammenheng på nerveceller, bein og brusk – samt hjerteceller. Forskningen har blitt sett på som en effektiv behandling av type 1 diabetes, dette fordi stamcellene i tennene kan bli differensiert til en spesiell celle som kan produsere insulin.

Hva du kan gjøre

Det er flere tjenester i utlandet som tar vare på babytenner mot et gebyr. Disse tjenestene anbefaler at tannlegene trekker ut tenner som ikke er løs, dette på grunn av blodtilførselen til tannen må være tilstrekkelig for å kunne lagres over tid. Også tannleger har utstyr for å ta vare på tenner, men om dette er praksis i Norge er usikkert.

I videoen under snakker en tannlege hvorfor han oppfordrer foreldre til å ta vare på barnetenner. Visste du dette?

Likte du denne videoen? Del gjerne med dine venner!
Gjør som flere enn 56 000 allerede har gjort. Lik oss på Facebook under:
Anbefalt for deg